Külpolitika magyar szemmel Amerikából

Atlantista

Mentorunk - Kellner Pálról (Trefort-Kert magazin)

2018. október 02. - Fehér Zoltán dr.

Trefort-Kert Az ELTE Bölcsészettudományi Kar kulturális és közéleti magazinja
I. 
évfolyam 1. Szám 56. old. 

Mentorunk

Fehér Zoltán írása 

Amikor márciusban Kellner Pali bácsi megérkezett Washingtonba a főpályaudvarra (a Union Stationre), észrevehető büszkeség csillogott a szemében, amikor odaértem hozzá. A washingtoni nagykövetség diplomatája várt rá, aki egykor Kellner-ösztöndíjas volt. S e két “identitásomnak” igen sok köze van egymáshoz.

Az ELTE Bölcsészkarának amerikanisztika-politikaelmélet szakos hallgatója voltam, amikor 2001 augusztusában Kellner-ösztöndíjjal kerültem a New York állambeli Bard College-ba egy éves tanulmányútra. Eredetileg is nemzetközi kapcsolatok kurzusokat terveztem hallgatni, de egy délelőtt minden megváltozott. Külföldi diáktársunk azon a keddi napon telefonhívásával ugrasztotta ki későn kelő egykori egyetemista énemet az ágyból. 2001. szeptember 11-e volt. Tragikus nap, amely mindennél jobban ráébresztett arra, mit jelent számomra Amerika és Európa összetartozása, és mivel szeretnék foglalkozni, amikor egy évvel később elhagyom az egyetem falait.

Fantasztikus évet töltöttem a Bardon Kellneréknek köszönhetően. James Chace professzorral, a realista külpolitikai iskola ismert képviselőjével merülhettem el a nemzetközi kapcsolatok elméletének és a diplomácia történetének mélyebb bugyraiban, miközben a világ és Amerika szeptember 11. hatása alatt szinte forrongott. És forrongtak New York intellektuális fórumai, emlékszem, a Columbia Egyetemen Joseph Nye előadását hallgattam az ún. soft power, a katonai erő mellett létező diplomáciai eszközök szerepének növekedéséről. Nem tudhattam akkor, hogy néhány év múlva Washingtonban én magam is a „soft power” eszközeit (kultúra, sajtó, civil kapcsolatok) fogom fejleszteni a magyar nagykövetségen. A Bardon és New Yorkban töltött egy év után számomra egyértelmű volt, hogy a diplomácia területén szeretnék dolgozni és lehetőséget kapni, hogy közelebb hozzam egymáshoz az Atlanti-óceán két partját – legalább szellemileg és politikailag, ha már a fizikai közelítés magasabb hatalmak erejét kívánja.

S íme, itt állok a washingtoni pályaudvaron és üdvözlöm mentoromat – és sokunk mentorát, a 96 éves Kellner Pali bácsit, aki nem rest New York állambeli farmjáról elindulni a jelentős távolságban lévő Washingtonba, hogy régi barátját, Molnár Ágoston professzort ünnepelje velünk és az amerikai magyarság színe-javával. Pali bácsi a Kellner-ösztöndíj alapítása, az 1990-esévek eleje óta fiával, George-dzsal (Gyurival) együtt választja ki az ösztöndíjasokat úgy, hogy ebből a célból minden évben Magyarországra utazik. Megilletődik, ha dicsérik vagy kitüntetik, de hihetetlen lelkesedéssel hív fel telefonon, ha kap egy kedves levelet valamelyik ösztöndíjastól, aki elújságolta neki, hogy most találkozott területének legnagyobb szaktekintélyével vagy hogy milyen amerikai folyóiratban fog megjelenni a cikke a következő héten...

Három és fél éve dolgozom a washingtoni nagykövetség diplomatájaként, és fantasztikus dolgokban vehettem részt ez alatt az idő alatt, fantasztikus emberekkel találkoztam, Lucy Liu-tól Zbigniew Brzezinski-ig. Az amerikai-magyar kapcsolatok folyamatosan erődösödnek és mélyülnek, a vízummentes utazás is megvalósul hamarosan. Pali bácsi szemén látom, hogy boldog, amikor ezekről mesélek. Pedig az, hogy itt lehetek és ebben a fontos kapcsolatrendszerben szolgálhatom Magyarország érdekeit, jelentős részben Kellneréknek köszönhető.

Igazán jó érzés, hogy néhány hete alma materem, a „pesti Bölcsészkar” szenátusi érdeméremmel ismerte el Kellner Pál hozzájárulását az egyetem nemzetközi kapcsolatainank fejlesztéséhez és a hallgatók külföldi tapasztalatszerzéséhez. S látom Pali bácsin, amikor erről mesél, hogy az egyetem elismerése többet jelent neki, mint sok más kitüntetés. Nekünk pedig mindennél többet jelent a csillogás, amit a szemében látunk. Mint akkor, ott a washingtoni főpályaudvaron. Köszönjük, Pali bácsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6014277889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.