Külpolitika magyar szemmel Amerikából

Atlantista

Atlantista

Átveszi-e Kína az USA vezető szerepét a világban? - Elemzésem az Azonnali "Kína-vitájában"

2020. június 23. - Fehér Zoltán dr.

azonnali_kina_cikk_062020.jpeg

Az Azonnali ezúttal Kínáról indított egy vitát, amelyben politikatudósok, diplomaták, közgazdászok, szakújságírók fejtik ki véleményüket vagy osztják meg elemzéseiket a Középső Birodalom jelenlegi helyzetéről és a nemzetközi rendszerben elfoglalható jövőbeli helyéről. Én magam egy elemzéssel kapcsolódtam be a vitába, amelyben arról írok, hogyan alakult ki Kína és az Egyesült Államok jelenlegi versengése és vajon Kína átveheti-e az USÁ-tól a globális hegemón szerepét.

Fehér Zoltán: Átveszi-e Kína az USA vezető szerepét a világban?

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr515911494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.06.23. 17:58:12

USA vezető szerepének elvesztéséért Trump sokat tett és tesz. Az elnökválasztásig és az új elnök, valamint az adminisztrációja hivatalkezdéséig, Kínának bőven van ideje átvenni az első helyet.

Fehér Zoltán dr. 2020.08.21. 17:25:19

@Drizari: Sajnos az első mondatodban egyet kell értsek Veled. Azt nem hiszem, hogy Kína néhány hónap alatt átvehetné Amerikától az első helyet, igazából ettől évekre, évtizedekre áll. De önmagában az, hogy kialakulhat ilyen látszat, hogy Kína lassan átveszi az első helyet, ez már önmagában sokat ront Amerika presztízsén, és a nemzetközi politikában a presztízs, a megítélés is számít, nem csak a számokban mérhető gazdasági vagy katonai erő.
süti beállítások módosítása